sunnuntai 1. joulukuuta 2013

1. luukku: Odotus


Minä odotan tällä hetkellä lunta, joka toisi vähän valoa tuohon matalana laahaavaan taivaanrantaan. Olen aina ollut talvi-ihminen ja rakastan lunta sekä pakkasta. Molemmissa niissä on jotain sellaista virkistävää ja puhdistavaa, että niitä kaiken helteen poltteen ja kurassa kahlaamisen jälkeen kaipaa.

Odotan myös lomaa. Takana on rankka työsyksy ja viimeisin yhtä päivää pidempi lomajakso on ollut heinäkuussa. Joten olen aika kaput. Loppu. Slut. Finaalissa. Edessä on varmasti 3 raskasta työviikkoa mutta sitten voin pari viikkoa vain nauttia olostani.

Odotan varovasti myös joulua. Pitkään ajattelin, etten ole jouluihminen enkä vieläkään oikein pidä siitä, mitä odotuksia ja kaavoja jouluun ladataan. Oma jouluallergiani johtuu niin edellämainituista kuin omaan perheeseenikin liittyvistä joulumuistoista, joihin ei aina ole maalattu kovin pehmeitä sävyjä. Mutta sen jälkeen, kun pari vuotta sitten päätin viettää joulun itsekseni, olen pikkuhiljaa alkanut odottamaan joulua ja Joulupukin kuumaalinjaa, piparkakkutaikinaa ja Lumiukkoa (jonka aikana itken. Joka_kerta).

Odotus on yksi pahimmista punaisista vaatteista OCD:lleni. Oikeastaanhan koko OCD perustuu sille, että odotan jotain tapahtuvaksi ja pyrin sen "jonkin" odottamani ennaltaehkäisemään pakko-oireillani. Tai järkevillä toimenpiteillä, kuten itse olen aikoinaan näitä pakko-oireitani perustellut. Nyt tiedostan kyllä, että ne ovat kaikkea muuta kuin järkeviä toimenpiteitä (etenkin noin miljoona kertaa toistettuna) mutta niistä irtipääseminen ja ajatuskaavojen muuttaminen onkin sitten toinen juttu. Myös ns. oikea odottaminen, oli tiedossa sitten jotain mukavaa tai epämukavaa, aiheuttaa herkästi pakko-oireiden lisääntymistä. Mikä vastaavasti juontaa juurensa siitä, että odottaessani olen joutunut luovuttamaan kontrollin kohta tapahtuvasta asiasta jollekin toiselle osapuolelle tai maailmankaikkeudelle.

Odotellaan siis ihan rauhassa ja ollaan tässä hetkessä ennakoimatta seuraavan sekunnin sisältöä - mitään sellaista ei tapahdu tai ole tapahtumatta mikä ei olisi tarkoitettu tapahtuvaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti